Arbeten i hemmet som ska utföras av fackman

Vid nybygge eller renovering i hemmet, finns det områden du absolut inte får ge dig på själv. Gör du det kan det stå dig dyrt, eftersom efterföljande problem som uppkommer av dina misstag både kan leda till bränder, läckor och indragen försäkringsersättning. Istället bör en behörig och kunnig fackman anlitas, vilket dessutom går på ROT-avdraget. För att få en inblick i vad du får och inte får göra – läs gärna vidare!

De arbeten du ska överlämna i någon annans händer för att varken skada dig eller dina barn, är elarbeten, VVS-jobb och mureriarbeten. Om du exempelvis vill mura en skorsten eller sätta in öppen spis, bör du anlita en murare i Stockholm med omnejd om du bor i Sveriges huvudstad. Förvisso kan det klia i fingrarna på en händig lekman, men med ditt sunda förnuft kan du säkert tänka dig att avstå och ge dig på enklare arbeten som inte kan orsaka skada.

Elarbeten ska utföras med stor respekt

Det finns ett fåtal eljobb du kan lägga vantarna på själv men de är inte många. De tydliga reglerna på Elsäkerhetsverket, visar vad en privatperson får göra och inte. Exempel listas nedan.

  • Byta glödlampa
  • Byta strömbrytare och vägguttag med max 16 ampere
  • Byta ljusarmatur
  • Reparera och montera skarvsladdar (se dock regler angående jordat och ojordat uttag)

Om elarbeten sker av en våghalsig person som inte har den väsentliga behörigheten för att få utföra jobbet, kan det i värsta fall fatta eld i väggarna och ditt hus brinner ned till grunden. I bästa fall drabbas du av strömavbrott eller liknande och även det kan vara ett knepigt moment att ställa tillrätta. Försäkringsbolaget kommer garanterat att göra en utredning för att se vad som förorsakade branden och när de får reda på att arbetet är slarvigt gjort eller felaktigt utfört av fel person, så ryker ersättningen.

VVS-relaterade arbeten

Om du ska renovera badrum, göra stambyte, byta rör eller lägga in vattenburen golvvärme med mera, är det en behörig rörmokare som måste infinna sig i ditt hem och som arbetar enligt framtagna branschregler uppställda av Säker Vatten. Risken är annars att du drabbas av svåra läckor och / eller fuktskador som inte försvinner i första taget, vilket kan orsaka mögel och annat sattyg.

Både elektriker och rörmokare tar visserligen ett timpris, men deras tidsåtgång för att utföra ett jobb brukar aldrig vara mycket längre än någon dag eller två. Kostnaden är således värt besväret.

Anlita murare

Det finns sysslor du kan åta dig om du vill mura en öppen spis eller en skorsten, men den största andelen bör du ändå överlåta till experter så att allt blir barnsäkert och rätt. Det är även av stor vikt att be en sotare om hjälp som kommer och tittar på att rökkanalerna fungerar som de ska och att det inte finns någon som helst brandrisk.

En murare bör även anlitas om du har en eftersatt skorsten som har sett bättre dagar. Fogarna kan ha släppt och rasrisken är större. Säkerhetsreglerna för en skorsten är minst sagt strikta och följer du dem inte, kan du råka ut för ett eldförbud. Att regelbundet se över din skorsten när den väl är på plats, är därför ett recept på hur du slipper alltför många och komplicerade renoveringar där olika hantverkare tvingas bidra med sina respektive kunskaper.