Bra att veta om säkerhetsdörrar

Funderar du på att skaffa en säkerhetsdörr som ytterdörr? Det gör du rätt i. Dessa kan minska risken för inbrott i ditt hem markant, men även hjälpa till att ljudisolera och skydda ditt hem från trapphusets olika dofter – men vilka regler som gäller för bostadsrätt, hyresrätt och villa är lite olika.

Känner du dig säker i ditt hem? Ett knep för att hålla tjuvarna borta är att skaffa ett bra hemlarm från en säkerhetsfirma, men glöm bara inte bort att det finns fler saker som påverkar säkerheten hemma. En säkerhetsdörr är till exempel ett utmärkt sätt att skydda hemmet med.

Vad gäller för säkerhetsdörrar?

Beroende på vilken sorts boende du har så ser reglerna för vad som gäller om säkerhetsdörrar lite olika ut. Bor du i villa får du helt och hållet bestämma själv vilken sorts dörr du ska ha eftersom du själv bekostar den, men så är det inte riktigt om du bor i bostadsrätt eller i hyresrätt. Enligt lokaltidningen Mitti kan det till exempel vara viktigt att känna till att man inte kan kräva att hyresvärden sätter in den här typen av dörr åt en men däremot kan hyresvärden bestämma att sätta in säkerhetsdörren utan ditt godkännande. Detta är dock förutsatt att dörren endast medför en hyreshöjning på mellan 100–200 kronor, om det blir 300–400 kronor mer i månaden måste de dock ha ditt godkännande innan dörren sätts in – då kan du alltså neka dem att byta. Du kan även välja att byta till en säkerhetsdörr på eget bevåg men då måste du fråga hyresvärden först och kan vara tvungen att återställa till förra dörren vid flytt. I en bostadsförening är det lite annorlunda beroende på om det är föreningen eller medlemmen som ansvarar för lägenhetsdörren. Är det medlemmen som ansvarar är det denne som står för kostnaden av dörren och då får föreningen inte bestämma alls över vilken dörr som där är. Är det däremot föreningen som ansvarar är det i stället medlemmen som inte får välja om det är så att man i föreningen röstat fram med majoritet att ett byte ska ske. Självklart är det även då föreningen som också står för kostnaden av bytet.