Brandsäkerhet och brandstegar

Om branden skulle vara framme i ett högt bostadshus så är det viktigt att det finns möjligheter för de boende att på ett säkert sätt kunna utrymma byggnaden. En av de bästa lösningarna är säkra brandstegar.

Att utrymma en villa eller ett radhus som ofta har fler än en in- och utgång är inte så svårt, men när det byggs fler och fler höga hus så försvåras räddningstjänstens arbete samtidigt som det också är svårare för de boende att själva ta sig ut när trapphuset är rökfyllt. Därför är brandstegar från till exempel www.trappverket.se ett viktigt hjälpmedel för såväl räddningstjänst som för privatpersoner som gör det möjligt att på ett enkelt och smidigt sätt komma ner till tryggheten på marken istället för att vara kvar i lägenheten i väntan på att räddningstjänsten kommer fram.

Brandstegar i olika utföranden

Brandstegar finns i olika utföranden för olika behov beroende på om de är till för höga bostadshus eller privata tvåplansvillor. När det handlar om högre hus är förmodligen en fast konstruktion fäst i väggen det bästa alternativet, men för den som befinner sig på ett något lägre våningsplan så finns det portabla brandstegar som går att snabbt montera och fälla ut vid behov. Dessa passar också utmärkt för de som till exempel bor i en tvåplansvilla- eller radhus. En billig och enkel livförsäkring för såväl dig som för din familj.  Att ha en brandstege är givetvis en fantastisk livförsäkring ifall olyckan är framme. Men glöm inte att tänka på brandsäkerhet i syftet att branden aldrig uppstår. Brandsläckare, brandvarnare och brandfilt är alltid bra att ha hemma, likväl som att det alltid är bra att kontrollera så att plattan är avstängd och det levande ljuset släckt när man lämnar ett rum.

Går inte att skydda sig helt

Att helt och hållet skydda sig mot att en brand startar är näst intill omöjligt. Brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar är naturligtvis fantastiska hjälpmedel för att förebygga att små bränder sprider sig och blir okontrollerbara. Men ändå så sker stora bränder i såväl europeiska storstäder som i mindre svenska städer och varje gång är det en tragedi för de inblandade.