Säkerhetsaspekter med vedugn

Det finns många orsaker till varför en vedugn kan behövas hemma. En egen pizzaugn gör det möjligt att baka goda pizzor eller stenugnsbröd. Men det är också viktigt att tänka på säkerheten vid installation av en vedugn hemma.

Med en vedugn får maten en unik doft och smak. Pizzor som bakas i en vedugn får en spröd och knaprig yta på brödet. Men även annat kan lagas i en vedugn. Eftervärmen kan tas tillvara och användas för att grädda bröd eller torka örter och frukt. En vedugn är också idealisk för att grilla och röka kött och fisk. Ett utekök med vedugn är perfekt för umgänge under härliga sommarkvällar med vänner och familj.

Köp en säker vedugn

För att vara säker på att vedugnen är trygg att använda är det klokt att köpa en ugn av ett välkänt varumärke. Det är också viktigt att placera ugnen på ett ställe där den inte kan orsaka eldsvåda. När det gäller en fast vedugn som är installerad inomhus bör den regelbundet sotas, vilket betyder att de beläggningar som kan finnas tas bort i skorstenen. Alla skorstenar och eldstäder bör också kontrolleras regelbundet ur brandskyddssynpunkt. Dessa kontroller bör ske med ett intervall på tre upp till sex år.

Tänk på säkerheten vid installation

Vid installation av en vedugn bör den placeras på en grund som inte kan antändas av misstag. Lågorna kan då sprida sig och orsaka stor materiell skada och risk för svåra personskador. En mobil vedugn har fördelen att den kan placeras på ett tryggt ställe, där risken för antändning i omkringliggande material är låg till obefintlig. När vedugnen är mobil kan den också ställas undan när den inte används. Den här typen av vedugn går att hitta i många olika modeller och färger, vilket gör det lätt att välja precis rätt variant för ditt hem.