Viktigt att respektera eldningsförbudet

Det råder extrem torka i hela landet och de flesta av oss längtar efter en rejäl regnskur för att råda bot på de höga temperaturerna och förse naturen med välbehövt vatten. Trotts eldningsförbud är det dock en del som ser förbi detta och tänder grillen. En handling som kan ge ödesdigra konsekvenser.

Runt om i landet råder det nu eldningsförbud till följd av de ovanligt höga temperaturerna och avsaknaden av nederbörd. Även i Stockholm är eldningsförbudet ett faktum och allmänheten uppmanas att respektera detta. Ett eldningsförbud innebär bland annat att du som privatperson inte får grilla hur som helst ute i naturen. Det är däremot tillåtet att grilla på din privata tomt eller gård som tillhör området. Dock är detta något som räddningstjänsten starkt avråder till att göra då det är extremt torrt i naturen och det inte krävs mycket för att mark och skog fattar eld. Vill man till trots grilla på tomten är det viktigt att placera grillen långt bort från brännbart material. Helst ska grillen stå på grus eller sten. Viktigast av allt är att inte lämna elden under uppsikt och att alltid ha tillgång till vatten i närheten. Om du är ute och campar bör du även vara medveten om att så kallade stormkök också är förbjudna under rådande eldningsförbud då de har en öppen låga.

Engångsgrillar skapar oråd

Trots ständiga uppdateringar om mark- och skogsbränder på nyheterna fortsätter folk att använda sig av engångsgrillar. Det handlar om nonchalans och slarv vilket orsakar att räddningstjänsten får jobba på högvarv för att släcka bränder som hade kunnat undvikas om folk tänkte ett steg längre och respekterade eldningsförbudet. Några butikskedjor har börjat ta saken i egna händer och tar tillfälligt bort engångsgrillarna ur sortimentet eller sätter varningsskyltar vid grillarna för att uppmärksamma den rådande situationen. En handling som hyllas av både privatpersoner och brandinspektörer runt om i landet. Förhoppningsvis är det fler butiker som hakar på den här trenden så att risken för markbränder minskar.

Tråkigt nog är det inte alla som respekterar eldningsförbudet och grillar hejvilt ändå. Så var fallet i friluftsområdet Ånnaboda tidigare i veckan. Tre män grillade mitt i naturområdet utan någon som helst respekt för den risk de försatte omgivningen i. Trots att de blivit uppmanade av förbipasserande att släcka grillen genast vägrade männen att avbryta sin grillmåltid. Det hela slutade med att polisen kallades till området som även de uppmanade männen att sluta grilla. Svaret de fick var att de skulle sluta grilla så fort maten var klar. Detta fick polispatrullen att ta saken i egna händer som hämtade en hink med vatten och hällde rakt över både den tända grillen och maten som låg på. Männen i fråga ska ha bett om ursäkt och polispatrullen lät dem gå. De fick sig en ordentlig läxa och kom lindrigt undan, sådan tur ska man inte förlita sig på. Det är lätt att olyckan är framme och om så vore fallet skulle de åkt på ett straff, i värsta fall fängelse. Det är nämligen olagligt att trotsa ett eldningsförbud.