Brandsäkra din villa

När du ska brandsäkra din villa behöver du tänka igenom vilken typ av brandskydd du ska ha och regelbundet se till att allt fungerar som det ska. Det är viktigt att tänka på placeringar och att hela familjen vet hur en utrymning går till.

Det är alltid viktigt att brandsäkra sitt hem; det handlar om att skydda både dig, din familj och dina grannar. Brandskydd består exempelvis av brandvarnare, brandfilt och pulversläckare, samt en brandstege att ta sig ut på om du har en övervåning. Börjar en villa brinna måste hela huset utrymmas, då det ofta omfattar en enda stor brandcell och elden inte lika lätt begränsas till enbart en del av huset.

”Brandvarnare sätts i taket och det bör finnas minst en på varje våning. De bör även placeras i anslutning till sovrum.”

Var alltid förberedd

Numera är det krav på att alla nya bostäder ska ha brandvarnare, men se till att testa dem varje månad så att du vet att batterierna inte tagit slut. Brandvarnare sätts i taket och det bör finnas minst en på varje våning. De bör även placeras i anslutning till sovrum. För pulversläckare rekommenderas en 6-kilosvariant, då de är relativt lätta att hantera. Släckaren behöver också kontrolleras regelbundet, för att se att slangen är hel, att den är plomberad och att tryckmätaren står på grönt. Brandfilt bör placeras i köket eftersom flest bränder uppstår där. Filten bör vara 180 x 120 cm i storlek för att kunna täcka större delen av en vuxen person.

Tänk också på att träna utrymning med hela familjen – även barnen behöver veta om utrymningsvägarna och var ni ska samlas efteråt. Var noga med att lätt kunna få fram brandstegen om det är mer än fem meter till marken från övervåningen.

Se till att vara säker var du än är i ditt hus, och låt hela familjen vara delaktig i brandsäkerheten.