Viktigt att installera rätt

När du ska dra ledningar kan okunskap vara en faktor som du med största anledning vill undvika. I värsta fall kan en felinstallation leda till stora konsekvenser som vi med säkerhet alla vill undvika. El är och kan i värsta fall vara extremt farligt och om du skulle vara osäker på det du gör så bör du anlita någon som kan göra ett korrekt jobb. 

När du väljer att anlita en fackman vid viktiga installationer kan du vara säker på att de blir gjorda på rätt sätt. Detta för att undvika bland annat bränder och annat som kan gå fel till följd av en felinstallation. När det kommer till bland annat elinstallation är det ett par saker som man inte får göra själv, bland annat att byta ut ojordat vägguttag mot jordat, förändra fasta installationer, förlänga kabel i mark samt installera golvvärme och värmekabel på 230 volt. Fel, omedvetna som medvetna, kan leda till stora konsekvenser och man behöver vara väl medveten om vad och hur man gör för att det ska bli rätt. 

Fördelar med att ta hjälp av ett proffs

När du anlitar ett proffs för elinstallation ska du få med såväl ett basskydd som ett felskydd, båda är oberoende skyddsbarriärer vilka bland annat ger en säkerhet som är tillräcklig. Därefter tillkommer det ett flertal skydd som man inte bör ta för givet vid installation av el:

  • Elektromagnetiska störningar
  • Åska samt kopplingsöverspänningar
  • Termiska verkningar, därmed även höga temperaturer vilket kan leda till inte bara brännskador men i värsta fall även brand
  • Avbrott i kraftmatningen, särskilt vid användning kritiska elapparater

Självklart finns det mindre och enklare saker du får göra när det kommer till el, som att byta en glödlampa eller lamphållare, samt byta en trasig säkring. Även när det kommer till dessa grejer och liknande så bör du såklart ha kunskap i vad du gör för att undvika misstag.