Sverige får hjälp från utlandet

Det är nog få som undgått att missa nyheterna om de stora skogsbränderna som rasar i hela Sverige just nu. Den extrema torkan i kombination med starka vindar gör att bränderna sprids okontrollerat. Trots understöd av italienska vattenbombarplan och brandmän som jobbar dygnet runt tycks inget kunna stoppa eldens framfart. Lyckligtvis har brandmän från Polen, Tyskland och Frankrike nu anslutit sig till kampen mot bränderna.

Det handlar totalt om nära 200 utländska brandmän med tillhörande fordon som färdats till de svenska skogarna för att bistå med hjälp. Under lördagsmorgonen anlände 139 polska brandmän i Trelleborgs hamn och åkte i karavan uppåt i landet. Det stora antalet polska brandmän är en del av en enorm EU-insats i syfte i att släcka de stora skogsbränderna. Även Tyskland anslöt sig under helgen till eldbekämpningsstyrkan, dock med något färre brandmän och fordon. Däremot möttes de av hyllningar när de for fram på de svenska motorvägarna. En åskådare av karavanen som blivit intervjuad av Aftonbladet menar att det var en häftig syn och att de är hjältar som hjälper till att släcka branden.

Samtidigt som Sverige får bistånd från flera EU-länder passar EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides på att rikta en känga mot Donald Trump som uttalat sig om att växthuseffekten är en bluff. Något som Stylianides kritiserar och passar samtidigt på att hävda att Trump har fel. Stylianides menar att de svenska bränderna beror på just förändringen i vårt klimat och ifrågasätter Trumps miljöpolitik. Stylianides nämner även att den hjälp som Sverige fått av EU för att bekämpa bränderna är en av de största insatserna i sitt slag. Kanske är det temperaturer och naturkatastrofer som dessa som kommer att drabba Sverige i framtiden. Om så är fallet är vi förhoppningsvis mer förberedda och kan agera gentemot hotet mer effektivt.