Grilla säkert i sommar

Få saker är så förknippat med sommar som att grilla. Dock kommer grillsäsongen med flera risker som kan ha förödande konsekvenser om du skulle ha otur. När du ska grilla gäller det att ha full koll på läget och vara förberedd om något skulle gå snett.

Just nu har Sverige en härlig värmebölja som innebär härligt grillväder och den äkta sommarkänslan kan infinna sig. Men på grund av det varma vädret har det utfärdats eldningsförbud i stora delar av landet. Detta för att undvika att det ska råka startas någon skogsbrand ute i naturen. Eldningsförbud innebär i stort sett att du inte ska grilla med öppen låga utomhus men att du kan grilla på din egna tomt om du har en säker grillanordning. Kolla alltid upp vilka regler som gäller för att grilla i ditt län innan du beger dig ut för en härlig grillmiddag.

Säkert underlag är viktigt

grillNär du ska grilla båden hemma eller ute är underlaget en av de viktigaste aspekterna att tänka på. I den mån du kan ska grillen stå på ett hårt och torrt underlag såsom sten eller asfalt. Var också noga med att grillen inte står för nära något som till exempel husväggen. Har du en kolgrill måste också se till att aldrig slänga glöd som inte helt har slocknat i soptunnan. Grillar du på en offentlig plats är det alltid du som är ansvarig för att se till att allt är släckt när du går därifrån. Grillar du hemma är det en bra idé att ha en brandsläckare närvarande i de fall att olyckan skulle vara framme.

Husbränder på grund av grillning

Några gånger per år händer det tyvärr att villor brinner ner på grund av grillning. Ett tips är att kolla upp din hemförsäkring för att vara säker på att den kan ge dig hjälp och ersättning om något händer ditt hus. Ett annat tips är att dokumentera allt du har i huset genom att fota allt. Då blir det enkelt att visa upp vilka saker du vill ha ersättning för efter en brand. Men det bästa tipset är naturligtvis att helt enkelt vara försiktig när du grillar!