Håll fukt och mögel borta

Oavsett om du bor i lägenhet, villa eller radhus vill du knappast upptäcka att det bildats mögel i bostaden. Med en luftavfuktare ser du till att det inte uppstår fuktskador som riskerar att skapa mögel.  

fuktig väggMögel är vanligare än vad många faktiskt tror, men det behöver inte betyda att just din bostad kommer att drabbas av det. Det finns nämligen olika sätt att gardera sig mot mögel på. Ett av de mest effektiva sätten är att använda sig av avfuktare som ser till att avlägsna fukt snabbt och enkelt. På så sätt hinner möglet inte uppstå och du slipper fuktskador.

Så här upptäcker du mögel

Fukt och mögel går hand i hand och det kan vara svårt att upptäcka mögelbildning innan det gått för långt. Ett kännetecken för fukt- och mögelskador är dock lukten. Känner du en konstig lukt i din bostad kan de röra sig om att det uppstått fuktskador. Då gäller det att agera snabbt för att undvika att det breder ut sig över en större yta.

”Många lukter i en bostad eller i ett sommarhus har med fukt att göra. Närmare bestämt när vissa material utsätts för fukt.” – Allt om bostad

Att ta tag i fuktskador är viktigt, men det är inte alltid det läggs ett tillräckligt stort fokus på det. Detta är något som de boende i ett studentboende fått erfara. Det är ett skräckexempel på hur det kan se ut när fuktskador inte åtgärdas snabbt nog. Ett sätt att förebygga att de inte uppstår är att utföra inspektioner på fastigheter. Detta är något Enköpings skolor har gjort. Det var till och med det största fokus som de hade under 2018. Läs mer om det här.