Säkerhet & arbetskläder inom räddningstjänsten

Få arbeten kan vara lika krävande som att arbeta inom räddningstjänsten. Samtidigt är det också ett arbete som många upplever som fantastiskt belönande. För den som jobbar inom räddningstjänsten är det extra viktigt vilka skor som används.

Du som jobbar inom räddningstjänsten vet att arbetet ställer höga krav på vad du har på dina fötter. Vilka skor du har på fötterna kan göra enorm skillnad för hur du presterar på arbetet och hur mycket energi du har kvar i kroppen när arbetsdagen lider mot sitt slut. Bra arbetsskor är inte bara bekväma eller funktionella, de fungerar också som ett skydd. I regel är arbetsskor utrustade med stålhätta som skyddar mot klämskador och liknande. Samtidigt ställs också höga krav på att sulan ska vara stötdämpande. Med arbetsskor av hög kvalitet skyddar du dig själv mot skador samtidigt som de hjälper dig att orka hela arbetsdagen.

Räddningstjänsten – en omväxlande arbetsplats

Att jobba inom räddningstjänsten är ett omväxlande yrke. Ingen dag är den andra lik. Det gäller att vara alert, det är trots allt ett yrke som i princip uteslutande handlar om att handskas med konsekvenserna av det oförutsedda. Att jobba som brandingenjör påminner i ganska hög utsträckning om att jobba deltid med två olika jobb. Som brandingenjör pendlar ditt arbete mellan kontorsarbete och att vara ute i fält.

Att ständigt vara redo för det oförutsedda

Många som jobbar inom räddningstjänsten jobbar jour. Det ställer förstås ännu högre krav på vad du har på fötterna. Du jobbar med en sak ena stunden och om det går ett larm måste du på fem minuter vara beredd och infinna dig vid ditt räddningsfordon. Det finns yrken som i ganska hög utsträckning påminner om att jobba inom räddningstjänsten, ett sånt yrke är att jobba som väktare. Även där gäller det att vara förberedd på det oförutsedda och vara redo att befinna sig på språng med kort varsel. Det är också ett yrke där en arbetsdag till stora delar sker på stående fot.

Vad karaktäriserar bra arbetsskor?

Som nämndes tidigare måste arbetsskor i regel motsvara vissa krav. I första hand att de ska skydda fötterna mot eventuella klämskador, vilket är relevant inte minst med tanke på att du som jobbar i räddningstjänsten ofta ställs inför riskfyllda situationer. Som ambulansförare eller brandman kan det till exempel handla om att rädda någon som varit med om en bilolycka, eller att du ska gå in i ett hus som brinner. Det är viktigt att dina arbetsskor har rätt storlek. De får varken vara för stora eller små. Om skorna är för stora ökar risken för att du ska ramla eller snubbla medan för små skor leder till att du kan få skavsår. Om det är möjligt är det bra om skorna andas och är luftiga. Det är också mycket viktigt att stötdämpningen är effektiv, hålfoten och fotvalvet ska stödjas så att du orkar med att stå och gå en hel arbetsdag. Komplettera gärna skorna med kompressionsstrumpor för att främja blodcirkulationen och motverka att dina fötter eller ben svullnar upp.