Ställ krav på brandsäkerheten i hyreshus

Är du hyresgäst och tycker inte riktigt att din värd sköter sig vad gäller brandsäkerheten? Då har du faktiskt rätt att ställa krav. Du som betalar hyra ska ha rätt att känna dig trygg i alla tillfällen som du är hemma, och det spelar ingen roll var i fastigheten du befinner dig. Läs mer!

Bor du i ett stort flerfamiljshus eller lägenhetskomplex så ska du kunna känna dig säker i alla lägen. Det innebär att obehöriga inte ska kunna komma in i din personliga sfär i din lägenhet, men inte heller störa dig när du är nere i ditt källarförråd eller tvättstuga. Det ska heller inte betyda att du ska behöva vara rädd för bränder. Ju fler personer det bor i ett hus desto större är också risken att det sker något. Sätt därför in en säkerhetsdörr och branddörr eller be värden fixa det ögonaböj.

eldslågorSäkerhet och branddörrar

Din fastighetsvärd ska ta dig och dina grannar på allvar om någon eller flera känner sig hotade. Med tanke på att vissa äldre fastigheter kan ha vissa brandfarliga material i sig eller att vissa människor glömmer bort ljusen under juletid et cetera, är det av stor vikt att sätta in tåliga branddörrar i hela huset. En branddörr är till för att utmana eldens lågor och undvika att de sprider sig till resten av huset. Detta kan verkligen rädda liv med tanke på att många bränder sprider sig eller startar på natten. Det kan även vara smart att sätta in säkra spisar som kanske inte har gas, eftersom gasläckor kan ge förödande konsekvenser.

brandmän släcker eldAndra åtgärder mot brand

Det finns som sagt mycket en hyresgäst bör tänka på själv när han eller hon är hemma. Detta är exempelvis att inte låta ljusen brinna om man går och lägger sig eller avlägsnar sig från hemmet även om det bara är för en liten stund. Rökare bör också tänka på var de stoppar fimparna. Många eldsvådor startar för att personer rökt i sängen och råkat glömma fimpen i lakanen eller askat någonstans nära en torr växt och liknande. Det var till exempel så den kända artisten Monica Zetterlund dog.

När det kommer till din värds ansvarstagande är det bra att be om andra åtgärder än bara branddörrar. Du kan ställa frågan om denne vill förse alla lägenheter med praktiska brandfiltar om eld skulle uppstå. Du bör även se till att be vederbörande om att installera brandsläckare i hemmen eller i trapphuset samt brandyxor och liknande. Om värden motsäger sig detta kan du bestrida beslutet men du kan också köpa din egen brandsläckare att ha hemma.

Glöm heller inte att stänga av plattor, ta ut elprylar eller avlägsna telefonladdare när du grå från hemmet. I de flesta fall är de säkra men i vissa fall kan de vara rena fällorna för att orsaka bränder. Titta alltid så saker och ting är CE-märkta å att du inte köper billiga el-kopior att använda. Det är nämligen ofta dem som skapar tråkigheter i våra teknikgalna tider.