Säkerhet vid elinstallationer och renovering

Vad är bra att tänka på vid elarbeten vid renovering? Bland annat säkerhet framförallt och dessutom att jobba med rätt material. Vad får du göra själv?

Vad får du göra själv när det kommer till eljobb hemma? Inte så mycket. Det bästa är att överlåta det du är osäker på till någon som är behörig och certifierad inom el. Du som däremot jobbar med elinstallationer hittar allt du behöver på https://www.elkatalogen.se/elinstallation/brytare-uttag/schneider-exxact.html, inte minst brytare och eluttag som gör slutresultatet stilrent och framförallt hållbart och säkert. Schneider Electric är dessutom ett stort företag med strömlinjeformade moduler och ett miljötänk in i minsta detalj, läs mer om hur de nu ska delta i renoveringen av Stockholms Kulturhus här.

Elinstallation hemma

Nej, det är mycket som inte är tillåtet att göra när det kommer till elinstallationer hemma. Om du inte är behörig elektriker vill säga. Det du får göra själv är bland annat:

Vissa enklare elarbeten får du utföra själv, men bara om du har tillräckliga kunskaper om hur du ska göra. Om arbetet inte kan kontrolleras på ett korrekt sätt, till exempel vid byte av ett befintligt vägguttag eller en befintlig strömbrytare med högst 16 A, ska ett elinstallationsföretag anlitas – Elsäkerhetsverket

Anlita elektriker

Ska du till exempel renovera köket hemma är det viktigt att anlita ett behörigt elinstallationsföretag för förändringar i fasta installationer, installation av golvvärme och byte av ojordat vägguttag till jordat. Mer eljobb du inte får sköta själv är förläggning av kabel i mark, elinstallationer i våta utrymmen som bad- och duschrum liksom allt eljobb där du är det minsta osäker. Glöm inte att el är livsfarligt om det hanteras på fel sätt.